Marsboeren Lars


Vi nerder snubler av og til over sjelsettende detaljer av typen "tuller du med meg?". Dette er en av dem - superhelten Lars fra Mars. Og han tuller ikke.

Lars er en ekte superhelt. Eller rettere sagt, han var. Bladet hans var av det kortlevde slaget. Det kom to nummer i 1951, et tredje ble annonsert, men dukket ikke opp. Ikke før 36 år senere, da Lars of Mars 3D ble utgitt. Men siden har ingen sett ham. (Det står nummer 10 på forsiden over, men det er trolig en feil. Ingen har klart å spore opp de foregående utgavene.)

Bakgrunnshistorien til Lars var ikke ulik Supermanns. Han kom til jorden fra en fremmed planet og fikk superkrefter her fordi vår atmosfære var annerledes enn den han var vant til.

Det var Det Øverste Rådet på Mars som sendte Lars til oss jordboere. De var dypt bekymret for vår bruk av atomvåpen, og Lars fikk i oppdrag å sørg for at vi ikke bombet oss selv sønder og sammen.

Forsiden - og serien - ble tegnet av svenskættede Allen Gustav Anderson (1908 - 1995). Forlaget var Ziff-Davis. Ingen høydare kvalitetsmessig dette, men det er jo alltids godt å vite, at på Mars heter folk blant annet Lars.

Klassiske klipp 1

1969: Dean Martin dukker opp på Johnny Carsons Tonight Show som overraskelsesgjest. Og som vanlig, ikke helt edru.

Taper mot amazon og kindle

Den amerikanske bokhandelgiganten Barnes & Noble har gitt opp kampen mot amazon.com, og har lagt seg ut for salg. 


Det interessante sett med norske øyne, er at Barnes & Noble i stor grad har hatt samme holdning til den digitale alderen som det norske forlag og bokhandelkjeder har fremvist så langt: Svært nølende, redd for å miste tradisjonell trykt business.

Da Barnes & Noble endelig satset, bl.a. med lesebrettet Nook, ble det for sent og fremdeles litt nølende. De er blitt feid av banen av amazons kindle.

Og nå prøver altså eierne å selge unna. Ikke bare Nook-en og nettsiden, men også de mer enn 700 bokhandlene selskapet eier. 

Vi får håpe norske forlag følger med og lærer.