Mens de norske forlagene krangler om e-bokmoms med Sigbjørn Johnsen og "ser ting an", eksploderer e-boksalget i USA.
I juli ble det solgt e-bøker for 40.8 millioner dollar i statene. Til sammenligning ble det solgt for 29.8 millioner i juni og 29.3 i mai. Juli er altså den suverent beste måneden noen gang.
Søylediagrammet under viser salget per kvartal. Tallene i diagrammet er vanskelige å lese her i bloggen, men det ble altså i både første og andre kvartal i år solgt e-bøker for ca 90 millioner dollar. Mer enn tre ganger så mye som i første kvartal i fjor. (Du kan se illustrasjonen bedre hvis du klikker på den eller på linken nederst i innlegget.)
Det er salg til amazons kindle som utgjør ca 75% av disse tallene, og oppskriften på amazons suksess er enkel og logisk:
- Enormt utvalg.
- Billige bøker, de fleste under 80 kroner. Mange for rundt 10-15 kroner.
- Nedlasting direkte til lesebrettet, uten å gå den tunge veien om pc-en.
Med andre ord: billige produkter lett tilgjengelig.
Selvfølgelig går det rett hjem hos forbrukerne.
Til sammenligning snakkes det i norske forlag om e-bokpriser på fra 250 til 300 kroner. Utvalget vil i begynnelsen dessverre bli relativt magert - lite land, liten språkgruppe, osv. Og lesebrettene man per i dag holder seg med, har ikke en direkte nedlastningsfunksjon.
Informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal sier: – En e-bok bør koste 75 prosent av hva en papirbok koster. Dette har vi regnet på opp ad vegger og ned ad stolper i forlagene, og funnet ut at det du kan spare, er ca. 25%. Det betyr at hvis du for eksempel kjøper en ny roman som koster for eksempel 400 kroner, vil e-boken koste 300 kroner.
Som norsk forfatter må jeg bare si: Filler'n.
Kilde:
The International Digital Publishing Forum
http://www.idpf.org/doc_library/industrystats.htm
Archive Movie Review: WHEN WILLIE COMES MARCHING HOME (1950).
for én time siden
6 kommentarer:
Auch. Det var dyrt. 300kr for en digital bok? Vel, på tide å utvikle engelskkunnskapene sine, tydeligvis.
Lesebrett har forøvrig ikke slått særlig an blandt mine medstudenter. Jeg vet bare om ei på hele trinnet som har lesebrett. Og vi er vel en rundt 90 studenter.
Hei Kari. Selve lesebrettene er fremdeles ganske dyre, dessverre. Kindle finnes i forskjellige varianter, men for den billigste må man ute med rundt 1500 kroner, inkludert frakt og avgifter. Det er verdt pengene, men for fattige studenter blir det kanskje i meste lagt?
Vel, brettene kommer ennå ti å synke en del i pris. Om et år koster Kindle under tusenlappen, tipper jeg.
Vel, mange studenter har både iphone 4 og macbook, så jeg tror egentlig ikke at det er det det står på. Samt at flere har deltidsjobber på studiet mitt. Vi hadde en diskusjon i en forelesningstime, og der var det flere som var i mot ebøker enn for.
Om prisen synker under 1000-lappen, skal jeg vurdere det. Har du et selv? Er de behagelige å lese på?
I denne forbindelsen er jeg i høyeste grad et "papir-menneske": samler på gamle bøker og blader, har jobbet i bransjen i mange år, osv. Men jeg kjøpte kindle den første dagen den ble tilgjengelig i Europa, og er strålende fornøyd. Det er fortsatt mange bøker jeg kjøper på papir - gjerne de store tykke av forfattere jeg er ekstra glad i - men det finnes også mange jeg foretrekker på e-bok-format. Korte, kjappe fortellinger. Hvis jeg skal prøve nye forfattere eller sjangere. Aviser.
Jeg er ikke et sekund i tvil om at bok- og avis/blad-bransjen vil bli grunnleggende forandret det neste tiåret.
Og jeg synes det er bra. :)
Det er en endring som vil være til beste for forbrukeren. Prisene vil synke. Skoleelever og studenter vil ikke lenger trenge å stappe sekken full av bøker. Alt får plass i lesebrettet, som veier mindre enn én bok.
Det er et godt poeng. Man kan gå rundt med sitt eget lille bibliotek, uten at det veier stort.
Legg inn en kommentar