LEST OG LIKT: Roma sub Rosa

 
Steven Saylor har skrevet hittil 12 bøker i det han kaller Roma sub Rosa-serien om "privatdetektiven" Gordianus the Finder, som lever på Julius Cæsars tid. (Roma sub Rosa betyr løst oversatt "det hemmelige Roma".) Jeg har hittil bare lest tre bøker i serien - A Murder On The Appian Way, Rubicon og Last Seen In Massilia - men jeg er imponert og hektet.
A Murder On... er for øvrig en bra bok å starte med, det er der Saylor for alvor går inn i problematikken som førte til borgerkrigen mellom Cæsar og Pompey, og de neste to bøkene følger denne utviklingen og kamphandlingene i (til tider) detalj.
Men i forgrunnen står altså Gordianus the Finder, en eldre herre med kone, barn og stort hushold (slaver). Han livnærer seg som en slags detektiv, selv om de forbryterne han finner slettes ikke alltid føres frem foran en domstol. Til det er det for mye politikk i Roma, for mange hensyn å ta. Gordianus omgås menn som Cicero og hans Tito, Cæsar, Catilina og Pompey. Han har oppdrag som hele tiden tangerer virkelige hendelser, ja, av og til griper inn i dem.

Bøkene er etter sigende svært gode tidsbilder - det har ikke jeg selv kunnskap nok til å bedømme - og de er interessante, morsomme, hyggelige, til tider spennende, uten at nakkenhårene reiser seg. Liker du hvem gjorde det-krim, og i tillegg har sans for historikk, er dette perfekt.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar