Jeg har testet kindle


 
Jeg har brukt amazons lesebrett KINDLE nå en ukes tid, og det har stort sett vært en fin og lovende opplevelse. 
Per i dag er det et stort minus med kindle - du får kun kjøpt engelskspråklige bøker til lesebrettet. De som vil ha lesestoff på norsk bør altså holde seg unna, foreløpig. 
Lesebrettet betalte jeg 420 dollar for - inkludert et skinncover, samt alle avgifter vedrørende importen til Norge. Totalt ca 2 400 kroner, altså.
For å ta det viktigste først: Er kindle-skjermen god å lese på?
Ja. Men teknologien som brukes (intet baklys) fører til en litt for grå skjerm. Det er dårligere kontrast her enn på en vanlig bokside, og setter du deg i godstolen om kvelden for å lese, trenger du godt leselys. Det positive ved dette er at du gjerne kan bruke kindle ute i direkte sollys, skjermen reflekterer ikke.
Andre positive ting ved selve leseopplevelsen: 1. Du har mange - og riktige - valg når det gjelder fontstørrelsen. 2. Det er lett å bla frem og tilbake. Et knappetrykk. 3. Kindle betjenes med en hånd, spiller ingen rolle om du foretrekker høyre eller venstre. 4. Boken åpnes automatisk der du sluttet å lese sist, men du kan også legge inn bokmerker eller notater for å finne tilbake til spesielt interessante deler av boken.
Alt i alt er jeg godt fornøyd med leseopplevelsen.
Det jeg ikke er fornøyd med er muligheten til å holde orden på min digitale bokhylle. Mulig det her er ting jeg ikke har skjønt ennå, men så vidt jeg ser er det kun sortering på nyeste eller alfabetisk som er i nærheten av brukanes. 
Du kan ikke lage dine egne mapper for krim, sci-fi, osv. Noe jeg vil tro gjør bokhyllen relativt uoversiktelig hvis man laster inn alle de 1500 bøkene det visstnok er plass til. Det blir mye trykking på "bla fremover"-knappen for å finne en tittel som begynner på S, for å si det sånn. (Eventuelt kan man søke på kindlen for å finne boken man leter etter, men det er en smule sjarmløst.)
MEN - det som gjør kindle så ekstremt brukervennlig og spennende, er måten du kjøper bøkene på. Kindle kan ved hjelp av mobilnettet logge seg direkte på amazon-nettbokhandel, det skjer nesten øyeblikkelig, og du kan laste ned en bok på 60 sekunder. Per i dag kan du velge i ca 200 000 bøker, samt noen titalls blad- og avisabonnementer. (Knappe hundrelappen per måned for Washington Post levert automatisk til min kindle hver dag. God deal.) Kjøpesummen trekkes automatisk fra ditt kredittkort, konto hos amazon må du opprette på forhånd.
Du trenger altså ikke gå veien om en PC. Fantastisk enkelt. 
Det store drawbacket er at det kun fungerer med amazon og at bøkene kun kan leses på kindle. Du er altså låst både når det gjelder lesebrettet og bokhandelen. På sikt en dårlig deal - nå i begynnerfasen greit nok. Jeg vil uansett eie flere lesebrett etter hvert. Kindle er bare et ledd i utviklingen. (Det drøyer f.eks. ikke lenge før Barnes & Nobles "nook" blir tilgjengelig i Europa.)
Hva har jeg glemt?
Jo: Du kan få boken lest opp for deg av en "datastemme". (Kan velge mellom kvinne eller mann.) Du trenger bare trykke på "neste side"-knappen og teksten leses automatisk opp. Noe metallisk og uten følelse, men likevel - det fungerer greit nok. Bra for svaksynte, vil jeg tro.
Hvis du bare leser - ikke er mye på nettet og handler - bruker kindle svært lite batteri. En full lading varer i dagevis. (Du lader i stikkontakt eller USB-port.)
Og prisen, selvfølgelig. For det meste rundt 10 dollar per bok. Den billigste jeg har sett kostet 2, den dyreste 16. De fleste nye krimbøkene koster 12, altså røfflig 65 kroner. Og såpass billig bør det være. 
Jeg leste for ikke lenge siden at norske forlag ville ta et par hundre kroner for en bok til et lesebrett. Det er det bare å glemme. En ebok må være klart billigere enn pocketutgaven.En digital fil gir skremmende lite følelse av å eie. Det blir noe du forbruker og kaster.
Til gjengjeld handler en gjerne mer når det er så billig, og det er lettere å sjekke nye forfatternavn. Nettopp det ser ut til å bli min hovedbruk av kindle. Favorittforfatterne har jeg lyst til å kjøpe på papir og sette i min real life bokhylle, men nye navn og trender gjør seg på kindle. Lett å finne, billig å kjøpe, og en fin leseopplevelse.
Samlet terningkast - en svak 5er.
Er dette så fremtiden? 
Jeg vil tro det, for stadig flere - spesielt multitaskerne som er født fra 1990 og fremover, og ikke kan huske verden før internett. 
For meg, delvis. Som sagt, enkelte bøker vil jeg ganske enkelt eie og ha i min real life bokhylle, jeg har sære vaner fordi jeg samler på eldre trykksaker. Jeg føler meg likevel sikker på at min bruk vil lande på cirka seksti-førti papir og digital allerede neste år. Jeg tror dessuten at jeg vil lese mer enn på lenge, og ikke minst, jeg vil lese mange (for meg) nye forfattere. Ikke verst for bokbransjen, det!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar