LEST OG LIKT: En amerikansk klassikerJohn D. MacDonald (1916 - 1986) var en av de beste og mest produktive pulp-hefte forfatterne fra 1947 og utover 50-tallet. Han skrev i alt over 500 noveller.

Bok-debuten kom i 1950 med The Brasscupcake, og MacDonald viste seg å være svært produktiv i bokform også, det ble nesten 100 romaner. Mest kjent er han for sin krim-serie om Travis McGee: en båtboms og lykkeridder som rotet seg opp i bråk både titt og ofte. Eller som det sto på forsiden av McGee-boken Det Nakne Grønne Øyet:
«Møt Travis McGee . . . en asosial ridder av det tyvende århundre, et evig offer for kvinner i nød - og trangen til å tjene gode penger uten å jobbe for dem . . . »McGee-bøkene er svært spesielle som krimmer. Her dreier det seg egentlig mer om sted (Florida), tid (1960-tallet) og personligheter (de nederst på stigen) enn om forbrytelser.
Som Dean Koontz sier om MacDonald: "He captured the mood and the spirit of his times more accurately, more hauntingly, than any litteratur "writer" - yet managed always to tell a thunderingly good, intensely suspenseful tale."

Og Jonathan Kellerman sier: "The Travis McGee novels are among the finest works of fiction ever penned by an American author and they retain a remarkable sense of freshness."

McGee-bøkene ble i sin tid utgitt som pocketbøker på Bladkompaniet. Det er de eneste norske versjonene jeg vet om. Ellers er alle nyutgitt på amerikansk, med forord av bl.a. Carl Hiaasen.
Bøkene må ikke leses i rekkefølge, men et sted må man jo begynne, og den første boken - The Deep Blue Good-By - er ypperlig. 8 dollar på amazon.com.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar